Tips om het kantoor zo duurzaam mogelijk in te richten

Veel Nederlanders zetten thuis stappen richting een duurzamer leven. Ze draaien de verwarming een tandje zachter, douchen minder lang en letten op het stroomverbruik. Zo draagt iedereen een steentje bij. Als werkgever liggen hier natuurlijk ook kansen. Met een duurzame kantoorruimte verbeter je niet alleen het milieu, maar ook je bedrijfsimago. Dat is dubbele winst! We geven je een aantal tips om het kantoor te verduurzamen.

Zorg voor goede isolatie

Eén van de eerste stappen die je kan nemen om veel te winnen op het gebied van verduurzaming is goede isolatie. Door warmteverlies op koude dagen zo goed mogelijk te voorkomen, hoef je veel minder te stoken. Dat komt niet alleen het milieu ten goede, maar ook de energierekening zal hierdoor fors omlaaggaan.  Op warme dagen beperkt goede isolatie het gebruik van de airconditioning, omdat de kantoorruimte veel beter in staat is om de koele lucht vast te houden.

Verlichting

De verlichting op kantoor speelt een belangrijke rol. Goed licht zorgt voor een betere productiviteit en een hoger welzijn onder het personeel. Toch kan verlichting ook een hoop energie gebruiken en dat is in het kader van duurzaamheid natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig kan er tegenwoordig gebruik worden gemaakt van ledverlichting. Dit type lamp heeft een enorm zuinig energielabel en gaat over het algemeen ook een lange tijd mee.

Milieubewuste kantoorartikelen

Van het meubilair tot de pennen. Voor de meeste dingen die op kantoor worden gebruikt zijn duurzame varianten te koop. Denk bijvoorbeeld aan navulbare pennen, zodat de plastic huls bij het opgaan van de inkt niet weg hoeft te worden gegooid. Maar ook laptopstandaards van duurzaam materiaal als bamboe of karton dragen bij aan het behoud van het milieu. Waar ook winst kan worden behaald is het gebruik en verbruik van materialen. Neem bijvoorbeeld het gebruik van de printer. Hiermee verbruik je vervuilende inkt, stroom en natuurlijk papier. Er wordt op jaarbasis nog een gigantische hoeveelheid bomen gekapt voor de productie van papier. Hier kan gemakkelijk mee worden geminderd als er alleen wordt geprint als de fysieke versie ook écht meer toegevoegde waarde heeft dan de digitale.

Het restaurant

Bij veel bedrijven wordt er op kantoor gegeten en gedronken. Neem bijvoorbeeld het gebruikelijke kopje koffie of thee. Hierbij kan er gekozen worden voor een budget-variant, maar er kan ook worden gekeken naar een duurzame of biologisch verantwoord merk. Maar ook tijdens de lunch kan er rekening worden gehouden met duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan het beperken van de consumptie van vlees- en zuivelproducten. Dat hoeft niet direct een beperking te zijn op de keuze tijdens de lunch. Voor enorm veel producten zijn namelijk smaakvolle, vegetarische en plantaardige alternatieven. Tot slot kan er rekening worden gehouden met de spillage van producten. Het is zonde als er producten worden gehaald die niet op worden gegeten of gedronken. Daarmee verspil je onnodig verpakkingsmateriaal en natuurlijk het product zelf.

Naast deze tips zijn er nog talloze andere zaken die je kan aanpakken voor een duurzaam kantoor. Het belangrijkste is dat je er mee begint, want alle beetjes helpen.

Ik wil huren bij Merin

Informatie en tips over het huren van kantoorruimtes


Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorruimte en ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Ons lead team helpt je graag verder.

Gelijk antwoord?

Misschien staat uw vraag wel tussen de
veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen
BeSettled 2.jpg

Recensies

Bekijk alle Google Reviews