De beste tips voor kleurgebruik in kantoorruimtes

Waar vroeger grijze en grauwe kantoorinrichtingen de boventoon voerden, zijn werkgevers zich tegenwoordig beter bewust van de voordelen van een goed ingerichte kantoorplek. Naast ergonomisch kantoormeubilair en ontspanningsmogelijkheden speelt het kleurgebruik hierin ook een belangrijke rol. In dit artikel lees je dé tips voor kleurgebruik in het kantoor anno nu.

Waarom rekening houden met kleurgebruik

Het ligt misschien minder voor de hand dan het kopen van een goede stoel of een verstelbaar bureau, maar de kleur op kantoor heeft ook directe invloed op de productiviteit en het welzijn van het personeel. Wanneer de inrichting erg grauw en somber is, is de kans groot dat dit ook overslaat op de werknemers. Daartegenover staat een goed kleurgebruik, wat juist hele positieve effecten heeft voor de mensen op kantoor. Zie het dus als een mooie kans om op een relatief eenvoudige manier het welzijn te verhogen. Maar wat is dan goed kleurgebruik? Benieuwd naar meer handvaten om je kantoor inspirerender te maken?

Wat werkt het best?

Wat een goede kleurkeuze is kan per kantoor, ruimte of zelfs per persoon verschillen. Dat kan het dus best lastig maken. Toch zijn er een aantal algemene regels die kunnen worden gebruikt voor de selectie. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een bepaalde overeenkomstigheden tussen de verschillende ruimtes. Het aanhouden van één decoratieve stijl of het gebruik van dezelfde kleuraccenten werkt over het algemeen erg goed.

Welke kleur?

Elke kleur heeft in principe een andere werking, zo hebben meerdere studies uitgewezen. Over het algemeen kan worden gesteld dat de kleur rood zorgt voor een verhoging van de concentratie, terwijl blauw juist zorgt voor een stimulering van de creativiteit. Gebruik die gegevens dus bij het inrichten van werkplekken en vergader- en brainstormruimtes. Toch moet dit met enige voorzichtigheid worden toegepast. Zo zorgt een goede mix van blauw en groen voor een rustige sfeer, maar overmatig gebruik kán leiden tot een reductie van productiviteit. Met rode, oranje en gele tinten zal de energie toenemen, maar te veel rood wekt bijvoorbeeld agressie op. Omdat de lijn soms erg dun kan lijken, kiezen veel kantoren voor een professioneel advies. Meer tips voor het creëren van een fijne werkomgeving?

Wat vooral niet?

Er bestaan geen vaste regels over kleurgebruik. Toch zijn er een aantal dingen die beter kunnen worden vermeden. Zo moet er heel voorzichtig worden omgesprongen met sterke felle kleuren. Deze kunnen beter gepasseerd worden. Ook het gebruik van hagelwitte bureaus en muren is, door de reflecterende werking, geen goed idee. Kantoren met uitsluitend donkere kleuren voelen snel saai aan en het gebruik van patronen en strepen kan een afleidende werking hebben.

 

 

Ik wil huren bij Merin

Informatie en tips over het huren van kantoorruimtes


Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorruimte en ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Ons lead team helpt je graag verder.

Gelijk antwoord?

Misschien staat uw vraag wel tussen de
veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 

Alles wat je wilt weten over Merin

Merin verhuurt kantoorruimte in boetiekkantoren in Nederland. Wij geloven dat een werkplek het beste in mensen naar boven moet halen. Een leuke werkplek brengt plezier. En als je het naar je zin hebt kun je beter werken. Wij willen die plekken creëren waar mensen met plezier naar toe gaan en succesvol kunnen zijn.

“We create offices where people can be happy, healthy and successful"

Lees hier meer over Merin, wat we doen en wat we belangrijk vinden.

Vind kantoorruimte door heel Nederland: GelderlandUtrechtZuid-Holland en Noord-Holland en Noord-Brabant

Bekijk ook ons aanbod in: 

Of lees onze blogs over:

 

BeSettled 2.jpg

Recensies

Bekijk alle Google Reviews